Op deze pagina vindt u steenoven recepten. Heeft u zelf een goed recept? Wij plaatsen een goed recept graag op deze pagina. 

 Pizzadeeg voor dunne bodems.

Ingredienten

300g patentbloem
1 klein zakje van circa 7 gram gedroogde gist
200ml warm water
Een scheut olijfolie
Een snufje zout..

Text

Instructies

• Doe de meel in een grote kom en maak hierin een kuiltje. Strooi hierin de gist. Strooi om het kuiltje heen een snufje zout, strooi dit niet direct in het gist, het gistproces wordt hierdoor geremd.

• Giet nu het handwarme water erbij en vermeng dit alles.

• Bestrooi het werkblad met wat meel en kneed er vervolgens een soepel dag van. Het kneden met de hand is echt niet moeilijk, kneed het deeg steeds wat plat en vouw het dan weer dubbel. Wanneer uw handen weer redelijk schoon zijn is het deeg voldoende gekneed.

• Leg de deegbal terug in de kom, dek deze goed af met een schone doek en laat hem anderhalf uur rijzen op een warme plaats. Het volume moet duidelijk zijn toegenomen.

• Kneed het deeg nog eens goed door en het is klaar voor gebruik. Dek deze wel weer goed af, of zet het afgedekt met een vochtige keukendoek in de koelkast. Dit deeg is ook zeer geschikt voor foccacia.

Basisrecept 1 voor een zachte tomatensaus

Ingredienten

1 pak 500g gezeefde tomaten
1 tl gedroogde oregano of enkele takjes verse
Zout en peper
Beetje suiker

Text

Instructies

Dit is een heel simpele maar zeer lekkere pizzasaus. Vooral voor de beginnende pizzabakker is het verstandig om met deze basissaus te beginnen. Er zijn veel ingewikkelde recepten te vinden die veel tijd kosten. Door met deze saus te beginnen kun je makkelijker een recept herkennen en vergelijken dat overstuur gekruid is. vaak geldt ook bij pizzasaus; less is more.

Laat liever het beleg de smaak bepalen.

Basisrecept 2 voor een klassieke pizzasaus.

Ingredienten

1 blik gepelde tomaten
1 kleine ui
Zout en peper
1tl Gedroogde oregano (of enkele takjes verse)
Olijfolie
Scheut balsamicoazijn.

Text

Instructies

• Versnipper de ui en bak deze in wat olijfolie tot ze glazig zijn.

• Snijd de tomaten klein en voeg deze met het sap en de gedroogde oregano bij de ui, laat dit op een klein to middelmatig vuur 15/20 minuten pruttelen. Voeg verse kruiden pas op het laatst toe met het peper, zout en balsamicoazijn.

Beleg
Bijna alles kan, groenten, vlees, vis, fruit, zorg wel dat er niet te dik belegd wordt. Wanneer u een grote bloempot van circa 30 cm met tijm, oregano en rozemarijn in de buurt van de steenoven heeft staan, zult u gemakkelijk scoren. U doet er verstandig aan de verse kruiden te besprenkelen met olijfolie.

Wanneer u nog nooit een pizza heeft gebakken in een steenoven is het misschien goed om het youtube filmpje op de homepage eens te bekijken. Hier zie je dat het deeg met het beleg vrij glijdt over het deegplankje voor hij de steenoven in gaat. Een veel gemaakte beginnersfout is wanneer het beleg in de oven ligt, en het deeg nog op de plank.

google_plus