pizza oven stoken

De kneepjes bij het pizza oven stoken.

Rookloos een pizza oven stoken. Een pizza oven hoeft namelijk absoluut geen rook af te pizza oven stokengeven. Het stoken is niet moeilijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We beginnen maar met de keuze van het hout.

Welke houtsoorten zijn geschikt om een oven te stoken?

In principe is al het hout van loofbomen geschikt. Dit zijn bijvoorbeeld berk, beuk, eiken. Hout van naaldbomen zou ook kunnen maar deze bevatten vaak hars. Hars heeft het nadeel dat het vuur gaat knetteren. Deze vonken en spetters komen dan terecht op het gerecht. Bewaar het naaldhout daarom liever voor het moment dat iedereen genoeg heeft gehad op een pizzaparty. Wanneer de oven als kachel wordt gebruik is het knetteren misschien wel gezellig. Iedere houtsoort geeft een specifieke smaak aan het gerecht. Eikenhout is zeer hard. Het brandt efficiënt wanneer de oven al op temperatuur is. Om een vuur te starten is eiken wat lastiger. Gebruik liever een zacht houtsoort als bijvoorbeeld berk of beuken.

Het verbrandingsproces.

Om een verbranding tot stand te kunnen brengen hebben we 3 factoren nodig. Dat zijn brandstof, zuurstof en een ontsteking. De brandstof is het hout en de ontsteking de aansteker of lucifer. De combinatie van brandstof en zuurstof geeft ons vuur. Maar wat de grootste rol speelt bij rookontwikkeling is de temperatuur. Dit heeft alles te maken met de verbranding van gassen die vrij komen uit het hout. Deze gassen zitten in het hout opgesloten en komen vrij bij verhitting. Ze ontsnappen al bij een temperatuur van 120 graden Celsius maar verbranden echter pas bij een temperatuur van 350 graden C. Op het moment dat er een nieuw stuk hout op het vuur wordt gegooid, daalt de temperatuur. De kunst is daarom droog en klein gekloofd hout te gebruiken. Een oven stoken kan niet te snel gaan. Gooi niet ineens te veel of te groot hout op je vuur. Wat ook goed werkt is steeds een stuk hout in de oven weg van het vuur te plaatsen. Het hout wordt dan verwarmt en de temperatuur daalt dan minder snel wanneer dit op het vuur gelegd wordt.

Verloren energie.

Rook uit de schoorsteen is verloren energie. In principe gewoon gas dat niet ontbrand is. Wanneer de oven goed op temperatuur is, wordt de kans op rookontwikkeling kleiner. Toch blijf ik zelf klein gekloofd hout gebruiken om zeker te zijn van een efficiënte verbranding. Bij ons staat het hakblok pal naast de oven om te groot hout te halveren. Wanneer alle gassen uit het hout zijn opgebrand blijven er gloeiende kolen over. De temperatuur van gloeiende kolen ligt zo op 550 graden Celsius.stoken pizza oven

De omgekeerde vuurstapel.

Een goed systeem om een vuur te stoken is een stapel te maken van groot naar klein hout. Maak een stapel in het midden van de bakvloer. Begin met normaal formaat gekloofd hout, niet te groot. De daarop volgende laag moet weer wat fijner zijn. Zo maak je ongeveer 5 lagen. Iedere laag is steeds wat kleiner en fijner hout. De bovenste laag is zeer dun aanmaakhout. Door de bovenste laag aan te steken, worden de lagen eronder verwarmd. Dennenappels branden ook goed en ruiken heerlijk.

Een pizza oven stoken is dus helemaal niet zo moeilijk. Wil je meer weten over hoe een steenoven werkt? lees dan de pagina: Hoe werkt een pizza oven.

google_plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *