Een pizza oven aanschaffen? Wat maakt een pizza oven een goede oven?

Door vuur te stoken in een pizza oven worden de koepel en vloer verhit. De oven wordt hierdoor opgeladen met warmte. De hitte die opgeslagen wordt, zal uiteindelijk weer bouwtekening pizza oventeruggegeven worden aan de gerechten. Een ovenwerking kunt u vergelijken met een warme waterkruik. Een kruik van 1 liter zal sneller afkoelen ten opzichte van een kruik gevuld met 3 liter heet water. Een steenoven met veel massa heeft de capaciteit om een flinke hoeveelheid warmte op te slaan. Wat u niet wil is dat u na iedere pizza hete kolen naar voren moet halen om de vloer opnieuw te verwarmen. Wanneer een rauwe koude pizza op de vloer gelegd wordt, zal de vloer op die plek afkoelen. Wanneer de vloer dik genoeg is zal die vloer de warmte terug krijgen van overige massa verhit gesteente. Wanneer de vloer maar 10 centimeter dik is schiet de capaciteit te kort.

Een uitgebreide uitleg.

pizza oven verschil

In het midden van de pizza oven wordt een vuur gestookt. De hitte van het vuur wordt hierdoor opgeslagen in de materialen waar de oven uit gebouwd is. Wanneer je begint met het stoken zal de binnenkant van de oven zwart worden van het roet. Na enige tijd stoken zie je boven in de pizzaoven dat dit roet verdwijnt. Uiteindelijk zal de gehele koepel schoonbranden. Hierna kunnen we de kolen naar de achterwand schuiven.  De ruimte die hierdoor vrij komt wordt schoongeveegd om een pizza of ovenschaal te plaatsen.

Wanneer een koude pizza in de oven geschoven wordt, zal deze o.a. garen door het directe contact met de ovenvloer. Anderzijds zal de koude pizzaoven dat stukje vloer doen afkoelen. Wanneer de oven veel massa heeft, zal hij deze temperatuurdaling goed kunnen compenseren. De temperatuur zal zich willen verdelen en wordt overal weer hetzelfde. We kunnen ook hier weer een vergelijking maken. Wanneer we een glas koud water leeg gieten in een emmer heet water. Of we gieten een glas koud water in grote kuip heet water. Wat betekend dit in de praktijk? Bij een oven met weinig massa zal na iedere 2 pizza’s de vloer opnieuw verwarmt moeten worden. Dit door de hete kolen weer naar voren te halen.

Hoe kun je zien of een pizza oven dik genoeg is?

Aan de vloer zie je het natuurlijk gemakkelijk. Dit kunnen we direct meten. Wanneer deze minder dan 15 cm is schiet de capaciteit echt te kort. Om de dikte van de koepel te weten hebben we een simpel rekensommetje. Haal de maat van de bakvloer van de buitenmaat af. We houden dan over 2 keer de dikte van de koepel. We hebben bijvoorbeeld een oven met een buitenmaat van een meter. De bakvloer heeft een diameter van 80cm. Er is dan aan weerszijde een wandje van 10cm.

brood bakken in een pizza oven

Een goede warmtebuffer is ook van belang voor de levensduur van de steenoven. Een flinke warmtebuffer zorgt ervoor dat de oven gereguleerd verwarmt en afkoelt. Een pan met 1 liter water zal ook eerder aan de kook komen dan een pan met 2 liter water. Bij een steenoven wordt massief materiaal verhit wat kan gaan scheuren door verhitting. De krachten die hieruit vrij komen noemen we thermische schokken. Hoge thermische schokken veroorzaken scheuren.

Een steenoven of pizzaoven verwarmt het gerecht op drie verschillende manieren.

  • Door de directe bron. Dit is het hout dat verbrand wordt. Uiteindelijk wordt dit een laag hete kolen. Het hout dat gebruikt wordt dient droog te zijn om rook te voorkomen. Een verwarmde pizza oven rookt niet!
  • Door de hete luchtcirculatie.  Deze wordt bepaalt door de vorm van de pizza oven. Een hout-steenoven heeft de schoorsteen boven de ingang. Aan de voorkant wordt zuurstof over de vloer aangezogen om achterin verbrand te worden. De warmte circuleert dan over het gerecht terug naar de voorkant van de oven. Er zijn ook steenovens te koop waarbij de schoorsteen midden op de oven staat. In plaats van de wanden te verwarmen, verdwijnt de warmte direct uit de oven waardoor de oven niet goed opwarmt. Vergelijk dit met thuis de verwarming aan te zetten met alle ramen en deuren geopend.pizza oven
  • Door radiatie. Dit is de opgeslagen hitte die de oven moet terug geven aan de gerechten (“de warmtebuffer waar we het hierboven over hadden”) is van cruciaal belang voor de capaciteit.

Waarom onze steenovens?

Onze ovens zijn gebouwd uit vier verschillende lagen.  De eerst laag is metselwerk van vuurvast hardgebakken steen. Hierover is een laag geëxpandeerde kleikorrels aangebracht die de warmte nog beter kunnen vasthouden. Deze korrels zijn ook in de vloer onder de tegels aangebracht. Hierover wordt een 10 cm dikke laag steenwol geperst. En als afwerking is er een laag met gaas gewapend stucwerk aangebracht. Deze buitenlaag dwingt de warmte één richting op. De hout-steenoven blijft aan de buitenkant koel, alle warmte gaat naar de gerechten

pizza ovenpizza oven werkingpizza ovens

Zie hier de verschillende lagen waaruit de Hout- Steenoven is opgebouwd. De 20 cm dikke wanden zorgen ervoor dat de oven gereguleerd opwarmt. Het opstoken duurt bij de hout-steenoven ongeveer anderhalf uur. De pizza oven blijft na een avond pizza’s bakken de gehele volgende dag warm. Deze restwarmte is geschikt om langzaam vlees te garen of bijvoorbeeld soep te trekken. Een hete pizza oven rookt niet, wel moet er gewerkt worden met droog hout. Ook dit is geen enkel probleem. Het drogen van hout gaat heel goed met de hout-steenoven. Schuif na het stoken de as opzij, en zet een portie hout in de oven met gesloten deur. Zo heeft u de volgende keer oven gedroogd hout.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Beveiligingsvraag:

google_plus